Laser Αποτρίχωση

Η ανεπιθυμήτη τριχοφυία αποτελεί ένα μείζον αισθητικό πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες που καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στις κλασσικές και στις σύγχρονες μεθόδους αποτρίχωσης. Κλασσικές μέθοδοι αποτρίχωσης χωρίς αφαίρεση του στελέχους της τρίχας (ξύρισμα, χημικά αποτριχωτικά) και με αφαίρεση όλου του στελέχους της τρίχας (αποτρίχωση με κερί, ηλεκτρόλυση με βελόνα, αφαίρεση με τσιμπιδάκι) πέραν του ότι εμφανίζουν φτωχά αποτελέσματα και απαιτείται να εφαρμόζονται συχνά, πολλές φορές προκαλούν

 • ερεθισμούς,

 • θυλακίτιδα,

 • τοπική φλεγμονή,

 • δημιουργία ή επιδείνωση ευερυαγγειών στην περιοχή της αποτρίχωσης,

 • χαλάρωση του δέρματος,

 • εκχυμώσεις,

 • δυσχρωμίες.

Η πιο σύγχρονη μέθοδος αποτρίχωσης είναι η αποτρίχωση με laser η οποία έχει εγκριθεί από το 1997 από τον FDA και έχει μια συνεχώς ανοδική πορεία στις προτιμήσεις καθώς προσφέρει μόνιμη μείωση της τριχοφυίας της τάξεως του 85-90%.
Οι μηχανισμοί που τα laser προκαλούν επιλεκτική καταστροφή των θυλάκων βασίζονται στις αρχές της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης. Σύμφωνα με αυτή, απορροφάται ενέργεια από στόχο που περιέχει χρωστική χωρίς να βλάπτονται οι γύρω ιστοί. Στην περίπτωση της τριχοφυίας ο στόχος είναι η μελανίνη που περιέχεται στα κύτταρα της τρίχας και γι αυτό η εκπομπή ενέργειας πρέπει να γίνεται στην υπέρυθρη περιοχή (δλδ μήκος κήματος 694nm ruby, 755nm alexandrite, 800nm diode, 1064 Nd:yag).

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιείται laser alexandrite το μήκος κύματος του οποίου έχει τη βέλτιστη απορρόφηση από τη μελανίνη της τρίχας, χωρίς να προκαλείται βλάβη στους γύρω ιστούς.

Η φωτεινή ενέργεια του laser απορροφάται από τη μελανίνη της τρίχας, μεταφέρεται στον θύλακα της τρίχας όπου μετατρέπεται σε θερμική και τον καταστρέφει. Για να απορροφηθεί επαρκής ενέργεια για να καταστραφεί ο θύλακας της τρίχας, η τρίχα πρέπει να βρίσκεται στην αναγενή φάση ανάπτυξης.
 

laser alexandrite
laser alexandrite

Medical regenesis

press to zoom
laser alexandrite
laser alexandrite

Medical regenesis

press to zoom
1/1
medical regenesis
medical regenesis

αποτρίχωση

press to zoom
medical regenesis
medical regenesis

αποτρίχωση

press to zoom
1/1

Καθώς στις περισσότερες περιοχές ένα μικρό ποσοστό των τριχών βρίσκεται στην αναγεννή φάση ανάπτυξης, απαιτούνται συνήθως 6-8 θεραπείες ώστε να χτυπηθούν όλες οι τρίχες. Η ηλικία, οι ορμόνες, το βάρος, η λήψη φαρμάκων, ο μεταβολισμός, η κληρονομική προδιάθεση και ορισμένες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν το αριθμό των συνεδριών που θα απαιτηθούν για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος.

Το laser έχει ιδανικό αποτέλεσμα σε σκούρες τρίχες που περιέχουν μελανίνη. Οι ξανθές τρίχες που περιέχουν μικρότερα ποσοστά μελανίνης είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν. Το laser δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα στις λευκές τρίχες καθώς δεν περιέχουν μελανίνη.

Κύκλος ζωής της τρίχας

Ταξινόμηση φωτότυπου κατά Fitzpatrick


Ι: Ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία, καίγεται εύκολα αλλά δεν μαυρίζει.
ΙΙ: Πολύ ευάισθητο στην ηλιακή ακτινοβολία, καίγεται έυκολα, μαυρίζει ελάχιστα.
ΙΙΙ: Όχι ιδαίτερα ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία, μερικές φορές καίγεται, σιγά-σιγά μαυρίζει προς ελαφρύ καφέ.
ΙV: Ελάχιστη ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία, καίγεται ελάχιστα, πάντα μαυρίζει σχετικά έυκολα.
V: Καμία ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία, πολύ σπάνια καίγεται, μαυρίζει πολύ εύκολα.
VI: Καθόλου ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία, ποτέ δεν κάνει εγκαύματα, βαθιά σκούρα χρώση.

 

apo2
apo2

press to zoom
apo2
apo2

press to zoom
1/1
apo1
apo1

press to zoom
apo1
apo1

press to zoom
1/1

Ιδανικοί υποψήφιοι για laser αποτρίχωση είναι άνθρωποι με μαύρη τρίχα και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.
Πριν τη θεραπεία με laser πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε μέθοδος αποτρίχωσης αφαιρεί την τρίχα με τη ρίζα της για 4-6 εβδομάδες. Η περιοχή που θα εφαρμοστεί το laser πρέπει να έχει ξυριστεί μια ημέρα πριν.
Στο ιατρείο δίνεται μεγάλη βαρύτητα στη λήψη ιστορικού ώστε να μπορέσουν να γίνουν αντιληπτές οι πιθανές αιτίες που προκαλούν την υπερτρίχωση, παράγοντες που συνιστούν αντένδειξη καθώς και στην επεξήγηση της θεραπείας.

 

Ανεπιθύμητες ενέργειες:


1.    Πόνος
2.    Περιθυλακικό ερύθημα και οίδημα που διαρκεί λίγες ώρες
3.    Υπομελάγχρωση
4.    Υπερμελάγχρωση


Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε σπίλους, τατουάζ και σε ιστορικό έρπη καθώς μπορεί να ενεργοποιηθεί μετά από θεραπεία με laser
Για την αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών όπως είναι ο πόνος και το ερύθημα απαιτείται χρήση σύστηματος ψύξης. Η επιλεκτική ψύξη της επιδερμίδας μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού αυτής. Η ψύξη στο ιατρείο μας επιτυγχάνεται με ψυχρό αέρα (Zimmer).
Για την αποφυγή μελαγχρώσεων απαιτείται μεγάλη προσοχή στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και πριν αλλά και μετά από τη θεραπεία. Συνίσταται η χρήση αντιηλιακής προστασίας για 10 ημέρες μετά τη θεραπεία.
Μεταξύ των θεραπειών πρέπει επίσης να αποφεύγεται οποιαδήποτε μέθοδος αποτρίχωσης αφαιρεί την τρίχα με τη ρίζα της ώστε να μπορεί ικανό ποσοστό τριχών να βρίσκεται στην αναγεννή φάση ανάπτυξης. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί ψαλίδι ή ξυράφι για τρίχες που ενοχλούν καθώς αυτές είναι τρίχες που το τριχοθυλάκιο τους θα καταστραφεί σε επόμενες συνεδρίες, οπότε και δεν επηρεάζεται το τελικό αποτέλεσμα (ακόμα και αν σκληρύνει η τρίχα).

apo4
apo4

press to zoom
apo4
apo4

press to zoom
1/1

Το μεσοδιάστημα των θεραπειών είναι συνήθως από 4 εώς 12 εβδομάδες ανάλογα με την ανατομική περιοχή που θεραπεύεται και σταδιακά αυξάνεται.

Πλεονεκτήματα laser αποτρίχωσης:

 

 • Ασφαλής: με μήκος κύματος που απορροφάται επιλεκτικά από τη μελανίνη της τρίχας στοχεύει σε συγκεκριμένο βάθος αφήνοντας ανεπηρέαστη την επιδερμίδα καθώς και δομές που βρίσκονται βαθύτερα όπως λεμφαδένες κλπ. (εγκεκριμένη από FDA)

 • Αποτελεσματική: μόνιμη μείωση της τριχοφυίας της τάξεως του 85-90%

 • Ανώδυνη: μη επεμβατική ιατρική πράξη που εστιάζεται επιφανειακά. Παρατηρείται μια μικρή στιγμιαία ενόχληση στις ευαίσθητες περιοχές που με τη χρήση του ψυχρού αέρα περιορίζεται ακόμα περισσότερο.

 

Πλεονεκτήματα Medical Regenesis:

 

 • Εφαρμογή πάντα από ιατρό: Στο Medical Regenesis η laser αποτρίχωση αντιμετωπίζεται ως ιατρική πράξη και εφαρμόζεται πάντα από έμπειρο ιατρό αφού προηγηθεί η λήψη ιατρικού ιστορικού.


 • Χρήση laser alexandrite και ψυχρού αέρα: ιδανικός τύπος laser για μεσογειακούς τύπους τριχοφυίας που σε συνδυασμό με τον ψυχρό αέρα κάνει την αποτρίχωση ανώδυνη και ασφαλή.

 • Ρεαλιστικοί στόχοι και προσδοκίες: γίνεται σαφής επεξήγηση της θεραπείας και του προσδοκώμενου αποτελέσματος.

 • Προσωποκεντρική προσέγγιση σε φιλικό περιβάλλον: κάθε ασθενής για μας είναι ένα ξεχωριστό και μεμονομένο περιστατικό και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται με επαγγελματική και προσωπική προσέγγιση.

 

 

Στο συγκεκριμένο σημείο καλό θα ήταν να γίνει κατανοητό ότι το laser αλεξανδρίτη διαφέρει από το IPL ή φωτόλυση που διαφημίζονται πολύ συχνά κυρίως από κέντρα αισθητικής.
Το IPL  (Intense Pulse Light, έντονο παλμικό φως) δεν είναι laser. Οι συσκευές IPL χρησημοποιούνται στην μέθοδο της φωτόλυσης.
Η φωτόλυση δεν έχει καμία σχέση και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με το laser. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές θεραπείες 
Οι συσκευές IPL εκπέμπουν μια ακτίνα έντονου απλού φωτος (ευρύ φάσμα φωτός που δεν είναι στοχευμένο ώστε να απορροφηθεί από συγκεκριμένο ιστό). Το φως λοιπόν που εκπέμπεται δεν απορροφάται μόνο από τη μελανίνη της τρίχας (σε αντίθεση με το laser αλεξανδρίτη) καθιστώντας έτσι λιγότερο  αποτελεσματική τη θεραπεία. Χρησιμοποιούνται αναγκαστικά λοιπόν μεγαλύτερες εντάσεις πράγμα το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες όπως έγκαυμα, υπερμελάγχρωση και υπομελάγχρωση, ειδικά στα πιο σκούρα δέρματα.
Οι συσκευές IPL δεν είναι τόσο στοχευμένες και αποτελεσματικές, έχουν μικρότερο κόστος και δεν απαιτείται χρήση τους από ιατρικό προσωπικό, και γι' αυτό επιλέγονται από πολλά ινστιτούτα αισθητικής ώστε να πετύχουν βελτίωση στις περιοχές με ανεπιθύμητη τριχοφυία.